fotooko 2013

FotOOko 2013.

photo by: Ivan Suvalj, Roberto Spudić, Zlatko Pavlinić, Zdravko Aust i Roman Avdagić

FotOOko kao manifestacija zaživjela je 2012. godine kada su se članovi fotokluba KLIK iz Svete Nedelje odlučili na jedan pothvat – organizirati cjelodnevno druženje fotografa iz Hrvatske i šire. S prvim FotOOkom bili smo tako zadovoljni da smo odlučili ponoviti i pokušati napraviti još bolje - FotOOko 2013.
FotOOko je zamišljeno kao dan učenja, druženja, zabave i fotografije. Ove smo godine zaželjeli da mjesto druženja bude dvorac Kerestinec, koji smo dobili na korištenje u dogovoru s gradom Sveta Nedelja, a predviđeni dan održavanja FotOOka bio je 21. rujna 2013. Intenzivne pripreme počele su početkom kolovoza, kada smo započeli dogovore s predavačima, sponzorima, udrugama i samim članovima fotokluba KLIK oko raspodjele zaduženja i zadataka.

 

Subota, 21. rujna, osvanula je, srećom, sunčana i članovi fotokluba KLIK počeli su se okupljati već oko pola osam da se obave posljednje „sitnice". Postavljen je šator za prijave, štandovi za izlagače, klupe i stolovi za predavače, a spretne i vrijedne ruke pokrenule su agregate kako bi imali struju za sve. Osmijeh na lice i možemo početi!
Malo prije 10 sati, sudionici su počeli dolaziti i krenula je rijeka veselih zaljubljenika u fotografiju koji su na prijavi dobili majice FotOOko, promotivne materijale Turističke zajednice Svete Nedelje, bon za ručak i akreditaciju s kojom se mogu prijaviti na bogati nagradni natječaj FotOOka. Malo prije podneva popis sudionika bio je završen i zaustavio se na broju 106!


U atriju dvorca Kerestinec pridružili su nam se maleni članovi Judo-kluba Sakura na čelu s trenerom Krunom Lackovićem koji su nas razveselili svojim smijehom, radošću i judo-potezima. Transformaciju običnih muškaraca u snažne i tajanstvene vitezove Reda Srebrnog Zmaja imamo snimljenu kamerom, zahvaljujući našim članovima Ladi Puljizević i Kreši Maslaću. Kako bi dodatno uljepšali atrij dvorca u suradnji s udrugom Stari kotači, dobili smo na nekoliko sati i dva prekrasna oldtimera.
FotOOko je u 11 sati službeno otvorio Drago Prahin, gradonačelnik Svete Nedelje, uz Martinu Glasnović, ravnateljicu Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, a zatim su se okupljenima obratili Željka Šabarić i Roman Avdagić, predsjednik fotokluba KLIK.


Štandove su postavili izlagači i sponzori koji su cijeli dan bili na raspolaganju svima koji su željeli pogledati i isprobati fotoopremu. Zahvaljujemo tvrtkama: KSU company, Canosa, Fotosvijet, Epson, Bratulić, DTM servis, Fotosvijet, Prizma, Olympus, Vura by Veli Jura kao i TZ Zagrebačke županije i Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije, Gradu Sveta Nedelja i TZ Sveta Nedelja. Hvala i našim medijskim pokroviteljima koji su širili dobar glas: FotoGard, CahayaBox, Radio Sveta Nedelja, Radio Samobor i Ateljeu Marko Vrdoljak. Posebna zahvala ide FotoŠkrinji na odličnoj web stranici FotOOka.
Prvu radionicu FotOOka održao je Branimir Butković na temu Upotreba umjetne i priručne rasvjete. Nakon njega je Predrag Gostimirović iz studija Foto Super-A imao radionicu Vjenčane fotografije s modelima Sandrom Šerbec i Markom Miošićem koji su za tu prigodu glumili sretne mladence, a da bi probrazba bila potpuna pobrinula se naša draga kolegica fotografkinja i visažistica Adriana K Adasha. Predavanje Videografija održao je Davor Rogić, a zatim nam prezentirao izuzetno zabavnu i skupu igračku u obliku helikoptera s pričvršćenom kamerom koji je pod njegovim stručnim vodstvom letio po atriju dvorca. Prezentacija Miroslava Arbutine – Mokri kolodij – bila je izuzetno zanimljiva jer nam je pokazao kako u današnje doba koristiti stare tehnike.

Nakon ovih radionica uslijedila je stanka za ručak koji je pripremio Catering Franja. Cijeli dan, od prve kave pa do večeri, s nama je bila i ekipa ugostiteljskog objekta Life iz Svete Nedelje. Nije bilo lako nakon ručka i sunca koje nas je, srećom, cijeli dan pratilo, ponovno ući u dvoranu za predavanje, no Boris Štromar nas je svojim astrofotografijama očarao i odveo u neku drugu dimenziju.

Oko 17 sati FotOOku su se pridružili i članovi Planinarskog društva Pinklec, koji su veći dio sudionika FotOOka poveli u šetnju po svetonedeljskim bregima kako bi iskoristili najljepši dio dana za fotografiranje bregova, vinograda, zalaska Sunca i svega onoga što samo fotografi vide na svoj osebujan način. I tako je nakon šetnje od dva sata i povratka u dvorac Kerestinec završilo i drugo FotOOko.
Nadamo se da su se svi sudionici ugodno proveli, doznali nešto novo, upoznali nove ljude, nove tehnike i napravili fotografije zbog kojih će nam se poželjeti pridružiti u na idućem FotOOku 2014.

Bilo bi nam zadovoljstvo da fotografije nastale taj dan prijavite na bogat foto-natječaj koji smo organizirali, a prijaviti se možete do subote 28.09.2013. u ponoć na web-stranicama FotOOka.

Do idućeg FotOOka, članovi fotokluba KLIK vas pozdravljaju!

FotOOko 7 datum mjesto header