fotooko 2012

Fotooko 2012 by Denis Dunaj

planeticasvetonedeljski 4

FOTO BY KLIKOVCI

Unatoč hiperpopularizaciji fotografije kojoj svakodnevno svjedočimo tijekom naših virtualnih šetnji Facebookom, Google plusom, Instagramom, Tumblrom i ostalim foto-baziranim društvenim mrežama, nema do pravog starog fotografskog druženja. Fotoklub KLIK već niz godina potiče proaktivno i kreativno djelovanje na području fotografije, pa tako uz redovito tjedno okupljanje svojih članova često organizira i razne fotoradionice, druženja i izlete, ne samo za svoje članove, nego i za zaljubljenike u fotografiju željne druženja i kreativnih fotografskih zadataka.

Kako su članovi fotokluba KLIK htjeli svoju ljubav prema fotografiji podijeliti s još širim krugom ljubitelja fotografije, nastalo je FotOOko.
FotOOko je zamišljeno kao cjelodnevno događanje, a sastoji se od više fotoradionica, predstavljanja raznih tehnika fotografiranja, prezentacija fotografske opreme tvrtki koje sponzoriraju FotOOko, natjecateljskog dijela s bogatim fondom nagrada za sve sudionike te neizostavnog after partyja koji također sadržava pregršt događanja zanimljivih fotografskom oku.
Prvo FotOOko održalo se 15. rujna u centru Svete Nedelje, kraj Zagreba, gdje i jest sjedište fotokluba KLIK. Otvorenje FotOOka održalo se u 10 sati u obližnjem ornitološkom rezervatu Sava-Strmec, omiljenoj lokaciji fotografa željnih savršenih fotografija ptica i prirodnih ljepota kojima rezervat obiluje. Ondje je ujedno na otvorenom postavljena i izložba fotografija članova fotokluba KLIK te prezentacija tehnike i opreme korištene za fotografiranje ptica i životinja u prirodi.

Otvorenju Dana fotografije u Svetoj Nedelji, FotoOka, prisustvovali su gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin, prisjećajući se svog prvog fotoaparata, zamjenik gradonačelnika Dragutin Vinovrški Pentek te Martina Glasnović Horvat, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima prirode, Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Nakon izložbe i radionice u prirodi manifestacija se preselila u centar Svete Nedelje gdje su se sudionici, pristigli doslovno iz svih krajeva Hrvatske, prvo imali priliku malo opustiti i porazgovarati s domaćinima, stalnim članovima fotokluba KLIK kojih ima tridesetak, a zatim i ručati kako bi bili spremni za radionice.

Članovi fotokluba Čakovec su, uz predstavljanje knjige „Promišljati fotografski“, na glavnom trgu postavili svoju golemu cameru obscuru u koju stane nekoliko ljudi. Doživljaj bivanja u njoj i prezentacija načina na koji funkcionira zadivljujuća je ne samo fotografima, nego i zainteresiranim prolaznicima kojima se probudila znatiželja zbog “drvene kutije” na njihovu trgu i natjerala ih da uđu u nju te dožive pravo malo čudo.

Ostatak popodneva protekao je u održavanju radionica pod stručnim vodstvom članova fotokluba KLIK. Uz profesionalnu studijsku rasvjetu i pozadinu održana je studijska/portretna radionica gdje su sudionici mogli uperiti svoje objektive u zanimljive modele koji su im pozirali.

Održana je i radionica s modelima i rasvjetom na otvorenom gdje su se sudionici borili s oštrim sjenama i sunčevim svjetlom, no uz pravilan pristup i savjete članova fotokluba KLIK i u takvim uvjetima nastale su sjajne fotografije.

No images found.


Na makroradionici mogli su se isprobati razni makroobjektivi te pribor za makrofotografiju, od decidiranih vrhunskih Canon L makroobjektiva preko reverse-mount kombinacija do pomalo vintage accessoriesa kao što su makroadapteri s mjehovima.

No images found.

Radionice su aktivno popratili i sponzori: Prizma d.o.o., NeoOrbis d.o.o., Fravero d.o.o. koji su prezentirali dio svog asortimana kao i Bratulić d.o.o i  Fotosvijet,  te ih testirali sa zainteresiranima.

Nakon održanih fotoradionica na red je ponovno došla rekreacija u prirodi te su se sudionici uputili u laganu šetnju Svetonedeljskim bregom odakle seže prekrasan pogled ne samo na Sv. Nedelju nego i na grad Zagreb. Kako je šetnja bila tempirana za vrijeme zlatnog sata, ne moramo ni napominjati da su svi uvjeti za vrhunske fotografije bili ispunjeni, a uz pejzaže nastalo je i mnoštvo odličnih macro-fotografija te fascinantna panorama od 360 stupnjeva na samom vrhu Svetonedeljskog brega.

Manifestacija je okrunjena večernjim druženjem u obližnjem ugostiteljskom objektu, no ni ondje nije nedostajalo inspiracije za fotografiju, uz odličan bend te prezentaciju trbušnog plesa plesačica skupine “Bastet”.
Uz pregršt događaja, smijeha i oduševljenja, završilo je prvo FotOOko u organizaciji fotokluba KLIK. Nadamo se da ćemo vam sljedeće godine pružiti još više kreativnih radionica, događanja, druženja te uživanja u fotografiji. 

 

FotOOko 7 datum mjesto header