Početak FotOOka za: 

POČINJEMO U 11:00 u u dvorcu Kerestinec

Fotooko 2018

Maja Strgar Kurečić - Osnove digitalne fotografije


Maja Strgar Kurečić je diplomirala  1996. godine na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirala 2007. godine s temom iz područja digitalne fotografije. Objavila je više od 40 znanstvenih radova iz područja grafičke

030729 1

tehnologije i fotografije. Članica je Internacionalne komisije za rasvjetu CIE - Division 8: Image Technology (International Commission on Illumination), Zbora fotoreportera Hrvatske i Fotografske sekcije Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).

 

Fotografijom (reklamnom, novinskom, reportažnom i eksperimentalnom) aktivno se bavi od 1991. godine te sudjeluje na 42 selektirane (žirirane) skupne i 13 samostalnih izložbi fotografija u domovini i inozemstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja. Radi kao izvanredna profesorica na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacije na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

O KNJIZI


Fotoaparat, bilo digitalan ili analogan, samo je alat za ostvarivanje naših zamisli u fotografskome mediju. Da bismo stvorili dojmljivu fotografiju, bitno je uspješno kombinirati ideju i viziju s poznavanjem opreme. Svaka kvalitetna fotografija rezultat je niza odluka, kako onih koji se tiču motiva snimanja (kadar - što uključiti, a što izostaviti iz slike, iz koje pozicije snimati, kako ukomponirati svjetlo), tako i onih koji se tiču samog snimanja (izbor objektiva, postavke na fotoaparatu i dr.) Kako bi imali potpunu kontrolu nad fotografijom koju snimamo, potrebno je naučiti samostalno određivati postavke snimanja, ovisno o motivu i ideji koju želimo prenijeti fotografijom. Tek tada ćemo u rukama imati „moćan“ alat, alat koji će nam služiti u našoj viziji.
Ova nam knjiga na sistematičan način pruža uvid u tehnički aspekt digitalne fotografije, odnosno snimanja digitalnim fotoaparatom. U vezu se dovodi alat i njegov utjecaj na interpretaciju snimane scene. U njoj su objedinjena znanja koja omogućavaju korištenje fotoaparata kao kreativnog alata.

Upoznaj svoj alat kroz usvajanje znanja o:

  • osnovnim vrstama, dijelovima i principu rada digitalnog fotoaparata i objektiva
  • tehničkim karakteristikama digitalnih fotoaparata vezanim uz kvalitetu slike

Nauči:

  • kako se postiže ispravna ekspozicija
  • koje su postavke najvažnije za snimanje i koji je njihov utjecaj na snimljenu sliku
  • koje su prednosti fotografiranja u ručnom načinu snimanja
  • kako napraviti odlične fotografije uz pomoć bljeskalice

 

 

OSVRTI NA KNJIGU:

Interliber

Davor Žerjav

FotOOko 7 datum mjesto header